• slide

Ergotherapie

Wat is ergotherapie?

De ergotherapeut helpt jou om de dagelijkse activiteiten uit te Margreet.jpgvoeren die voor jou belangrijk zijn. Door lichamelijke of psychische klachten kun je problemen ervaren tijdens je dagelijkse activiteiten. Dingen die je deed voordat je klachten kreeg, zijn nu moeilijk of gaan helemaal niet meer. Bijvoorbeeld het huishouden doen, je hobby’s uitvoeren of met de (klein)kinderen spelen. Onze ergotherapeut kijkt samen met jou hoe je die activiteiten weer op een gezonde manier kunt oppakken. Dit betekent dat de ergotherapeut onderzoekt en behandelt op de plek waar de problemen zich voordoen, bijvoorbeeld thuis of op het werk.

 

De ergotherapeut werkt samen met jou!

- aan activiteiten die voor jou belangrijk zijn.

- kijkt naar je mogelijkheden, niet alleen je beperkingen.

- werkt samen met jou aan je eigen gestelde doelen.

- helpt jou om zo zelfstandig mogelijk te functioneren.

 

Ervaringen met de ergotherapie

“Ik kreeg op het werk last van mijn nek en schouders als ik lang achter de computer zat. De ergotherapeut heeft mijn werkplek op een ergonomische manier ingesteld. Daarnaast heb ik tips gekregen hoe ik het werk meer kan afwisselen. Nu kan ik weer een hele dag werken zonder lichamelijke klachten.”

“Ik moet werken, voor mijn kinderen zorgen, het huishouden doen en de boodschappen binnenhalen. Door mijn fibromyalgie hield ik geen energie meer over voor dingen die ik leuk vind om te doen, zoals afspreken met vrienden of een mooie wandeling maken. Met de ergotherapeut heb ik naar mijn dagindeling gekeken. Ik kan nu mijn energie beter verdelen, zodat ik energie overhoud voor leuke dingen.”

“Ik kook graag, maar door mijn reuma is dat moeilijk. De ergotherapeut heeft mij een aantal hulpmiddelen aanbevolen, bijvoorbeeld makkelijker groente te snijden. Ze heeft ook laten zien hoe ik bepaalde handelingen in de keuken anders kan uitvoeren, zodat ze minder kracht kosten. Daardoor kan ik blijven koken voor mijn gezin.”

 

Wanneer ga je naar de ergotherapeut?

Je kunt altijd met problemen naar een ergotherapeut gaan. De ergotherapeut onderzoekt samen met jou wat het probleem is en wat dit betekent voor jouw dagelijks leven. Samen bekijken jullie of een behandeling bij de ergotherapeut zinvol is. De ergotherapeut kan ook adviseren om een bezoek te brengen aan de huisarts, specialist of andere therapeut als dat nodig is.

 

Met welke klachten kan ik terecht bij de ergotherapeut? 

Bij de ergotherapeut kan je met heel uiteenlopende klachten terecht. Indien jouw klacht in het onderstaande overzicht niet staat, neem dan contact met ons op. Onze ergotherapeut kan je helpen met problemen in je dagelijkse activiteiten als gevolg van: 

  • RSI/KANS-klachten (klachten van arm, nek of schouder) 

  • Rugklachten 

  • Overbelasting van spieren/gewrichten 

  • Chronische aandoeningen 

  • Psychische klachten (burn-out of depressie) 

  • Herstel na een operatie  

  • CVA/hersenbloeding/herseninfarct/TIA 

 

Verloop behandeling

De eerste afspraak bij ICL Ergo bestaat uit een screening en intake, in de meeste gevallen bij jou thuis. Tijdens deze eerste afspraak onderzoekt de ergotherapeut waar het probleem ligt en welke mogelijkheden er zijn om het probleem aan te pakken. Aan de hand van dit gesprek stelt de ergotherapeut samen met jou een behandelplan op waarin persoonlijke doelen en wensen worden

meegenomen. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de problemen waar je tegenaan loopt in jouw dagelijks leven. Dit behandelplan kan altijd worden bijgesteld als dat nodig is.

 

Vergoedingen en verwijzingen

Voor reguliere ergotherapie heb je geen verwijzing van een huisarts of specialist nodig. In de basisverzekering is een vergoeding voor 10 uur ergotherapie opgenomen. Dit betekent wel dat de kosten voor een intake en behandeling van de ergotherapeut van je eigen risico afgaan.

Mocht je na het lezen van de bovenstaande informatie nog vragen hebben of wil je een afspraak inplannen met onze ergotherapeut? Neem contact met ons op via 043-3473555 of stuur een e-mail naar info@iclfysio.nl.