Revalidatie

Na een operatie of een ongeval kun je klachten en beperkingen in je dagelijks leven en/of sport ervaren. Fysiotherapie kan helpen om weer tot een goede bewegingskwaliteit te komen en de belastbaarheid te verhogen. Zo ben je snel weer terug op je oude niveau, zowel in werk, sport als privé.

 

Bij ICL Fysio kun je in de regio Maastricht en Heerlen terecht voor vakkundige revalidatie. De fysiotherapeuten en manueeltherapeuten bepalen tijdens de intake samen met jou de gewenste doelstellingen en het behandelplan. Zij begeleiden je tijdens de revalidatie op basis van de meest recente wetenschappelijke ontwikkelingen. De vooruitgang in je revalidatie wordt nauwkeurig bijgehouden middels een patiënt-volgsysteem en verschillende test- en meetapparatuur. De revalidatie kan bestaan uit actieve oefentherapie, kracht- en conditietraining, gericht op je eigen werk of tak van sport. 

Fysiotherapie na het plaatsen van een nieuwe knie of heup

 

Direct na de operatie mag je de knie al volledig belasten. Je begint met het buigen en strekken van de knie. Het is belangrijk om direct te beginnen met het bewegen van de knie, zodat je de mobiliteit in uw knie snel terugkrijgt. Je mag vaak de dag van de operatie al lopen met hulpmiddelen en je oefent om veilig uit bed te komen. Niet voor niets is het ziekenhuiscriterium om weer naar huis te mogen, het kunnen lopen met krukken, kunnen opstaan en kunnen traplopen.

 

Eigenlijk kun je daarna al heel snel aan de slag met specifieke oefeningen. Binnen enkele dagen na het verlaten van het ziekenhuis, begin je daarom al met je fysiotherapeut aan je revalidatie. Je kunt hiervoor bij ons langskomen, maar het is ook mogelijk dat wij je thuis bezoeken!

 

In het begin van de revalidatie zullen we elkaar best vaak zien. Zeker 2 tot 3 keer per week. We richten ons in deze periode vooral op het terugkrijgen van goede mobiliteit in de knie en op het weer kunnen doen van normale dagelijkse bezigheden.

Denk hierbij aan aankleden, traplopen en opstaan uit een stoel.

Revalidatie therapie na diverse ingrepen

  • Revalidatie en training na een heup- knie enkel-operatie
  • Revalidatie en training na een schouder- elleboog- polsoperatie
  • Revalidatie en training na een rug- nek- hernia-operatie
  • Revalidatie en training na een nieuwe heup, nieuwe knie 
  • Revalidatie na een prostaatoperatie enz.

 

Revalidatie na een ongeluk

Ook na een ongeval ben je bij ICL Fysio op de juiste plek voor revalidatie. Is er sprake van letselschade en loopt er een zaak via je verzekering? ICL Arbeid, de zusterorganisatie van ICL Fysio, is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen in dit soort gevallen. Zowel monodisciplinair als multidisciplinair kun je geholpen worden bij je herstel. Multidisciplinair betekent dat meerdere professionals je helpen bij duurzaam en volledig herstel. Lees meer over deze informatie via deze link. 

Wat houdt een revalidatietraject in?

Zodra duidelijk is hoe uw operatie eruit gaat zien, kan er al veel worden bepaald voor uw fysiotherapie na de operatie. De meeste operatieve ingrepen zijn zowel voor uw arts en ons een bekend proces. Dit betekent dat wij uit ervaring al weten hoe uw revalidatie traject er voor het grootste gedeelte uit zal gaan zien.

De weg naar herstel is vaak duidelijk, maar niet voor iedereen hetzelfde. Uw fysiotherapeut past dan ook nooit zomaar oefeningen toe. Er wordt zeer specifiek gekeken naar de oefeningen die u uit kunt voeren en die het meeste bijdragen aan uw herstel. Dit betekent dat er onder andere wordt gekeken naar uw belastbaarheid. Wij hanteren altijd maatwerk bij een revalidatie traject, kijken bij iedere sessie wat de status is van het herstel en als er aanpassingen nodig zijn, dan worden deze direct gemaakt.

Wat is het doel van revalidatietherapie?

Het doel van fysiotherapie na een operatie is om u zo snel mogelijk, maar wel op verantwoorde wijze, weer (zo veel mogelijk) klachtenvrij te maken. Een operatie heeft vaak een groot effect op het menselijk lichaam, zeker wanneer deze ingrijpend is geweest. Het kan betekenen dat je aan spierkracht en mobiliteit hebt ingeleverd. Stap voor stap zullen je spieren en gewrichten weer moeten aansterken totdat zij op het gewenste niveau zijn. Met een goed revalidatie traject voor en na de operatie maak je de beste kans op een optimaal herstel.

Waarom is revalidatie zo belangrijk?

Na een ongeval of operatieve ingreep is het van groot belang om weer te herstellen. Wanneer jij op de juiste manier revalideert, herstel je sneller en heb je op lange termijn betere resultaten. Hiernaast verklein je de kans dat klachten op een later moment terugkomen.

Wat zijn de positieve effecten van revalidatie?

Fysiotherapie is een essentieel onderdeel van het herstel. Om jouw bewegingsapparaat weer “op de rails” te krijgen, is het van groot belang dat je op een verantwoorde en gecontroleerde manier weer begint met bewegen. Als je dat bij ons in de praktijk doet, wordt er met behulp van een intakegesprek en een lichamelijk onderzoek een behandelplan opgesteld. Als dit behandelplan goed opgevolgd wordt en je de oefeningen ook thuis doet:

  • Neemt de pijn sneller af dan zonder fysiotherapie;
  • Verloopt het herstel vlotter;
  • Loop je minder risico aan het bewegingsapparaat;
  • Krijg je weer controle en grip op jouw herstel;

 

Kan de revalidatietherapeut ook aan huis komen?

Ben je in de eerste periode na je operatie niet in staat om naar de praktijk te komen, dan komen wij bij je aan huis. We zullen dan samen bij je thuis het revalidatietraject starten. We zullen je onder andere begeleiden en bekend maken met transfers (verplaatsingen). Bijvoorbeeld: in en uit bed, op en af het toilet, in en uit het bad of douche, in en uit de stoel of in en uit de auto. Daarnaast gaan we ook alvast beginnen met eenvoudige oefeningen en eventuele manuele handelingen. Stap voor stap zullen we de mobiliteit verbeteren, zodat de kans op een goede revalidatie hoog is.

Kan ik mij ook onder begeleiding van ICL Fysio voorbereiden op een operatie?

Bij ICL Fysio bieden we de mogelijkheid om te werken aan je conditie voor je operatie. Naast revalidatie na een operatie bieden wij ook begeleiding voor een operatie. Door te werken aan een betere conditie en functionaliteit voor een operatie, zullen er minder complicaties optreden na de operatie en zal het herstel sneller verlopen. Lees meer over voorbereiden op een operatie via deze link: Better in better out

Kan ik ook na mijn operatie onder begeleiding blijven sporten bij ICL Fysio om terugkeer van klachten te voorkomen?

Ja dat is zeker mogelijk. Je kan komen sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut (i.o.). Met een sportprogramma op maat ga je werken aan het verbeteren van je belastbaarheid, je vitaliteit en functionaliteit. 

Wordt revalidatietherapie vergoed?

Revalidatietherapie valt binnen de vergoeding in de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen betaal je uit je aanvullende pakket en de rest komt voor rekening van de basisverzekering. Deze regeling geldt meestal tot 1 jaar na je operatie.

Heb ik een verwijzing nodig voor revalidatietherapie?

Ja, voor revalidatietherapie heb je een verwijzing nodig van de huisarts of specialist. Wij vragen je deze te overhandigen of mee te nemen naar je eerste behandeling. 

De collega's die je tijdens je revalidatie graag helpen zijn o.a. Bary, Tom, Chantal, Kira, Rudi en Loes 

 

Wil je een afspraak maken of meer informatie? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 043-3030040 of door een e-mail te sturen naar info@iclfysio.nl.