Better in better out

Heb je binnenkort een operatie gepland staan? Dan is het belangrijk om zo fit mogelijk de operatie in te gaan. Een operatie kan een grote aanslag plegen op het lichaam en zorgt ervoor dat de lichamelijke conditie verminderd. Indien de conditie al laag is voor de operatie, kan dit leiden tot een verhoogd risico op complicaties na de operatie. Het opbouwen van de conditie heeft tevens ook als voordeel dat u na de operatie sneller activiteiten als hobby’s, sport en werk kunt hervatten.

 

Voorbereiding helpt het herstel te bespoedigen

Door COVID-19 zijn operaties uitgesteld met als gevolg dat er ook lange wachtrijen zijn ontstaan en veel mensen nog aan het wachten zijn op hun beurt. Deze wachttijd kunt u gebruiken om u zo goed mogelijk voor te bereiden op de operatie.

Een operatie is als het lopen van een marathon, iedereen begrijpt dat ongetraind een marathon lopen niet goed is. 

 

Het opbouwen van de conditie kan op vele manieren. Denk hierbij aan zo vaak mogelijk de trap nemen, blijven fietsen en wandelen, ieder uur even op te staan een stukje te lopen. Daarnaast is het belangrijk om te sporten of fitnessen. Dit kan onder begeleiding van een fysiotherapeut bij ICL Fysio.

Hoe ziet een voorbereiding op een operatie bij ICL Fysio eruit?

ICL Fysio biedt hulp bij het opbouwen van de algehele conditie en kracht voor de operatie. Om het proces zo goed mogelijk te laten verlopen vindt er een intakegesprek plaats met de fysiotherapeut, waarna in samenspraak een behandelplan wordt opgesteld. Tijdens de behandeling wordt er rekening gehouden met je belastbaarheid. Het kan zijn dat je wegens je klachten of aandoening bepaalde activiteiten niet kan doen. Indien nodig, zal de fysiotherapeut contact opnemen met je arts met betrekking tot welke oefeningen en activiteiten je wel en niet mag uitvoeren.

Kan ik ook terecht voor revalidatie na mijn operatie?

Ook na de ziekenhuisopname is het belangrijk dat je verder gaat werken aan je herstel. Dit doet je door op je eigen niveau de conditie weer verder op te bouwen. Denk hierbij aan het geleidelijk oppakken van dagelijkse activiteiten die voor jou haalbaar zijn. In het begin zullen dit activiteiten zijn als persoonlijke verzorging, gevolgd met activiteiten als wandelen en fietsen en als laatste het hervatten van sport en werk. De belangrijkste regel hierbij is, dat je rekening houdt met je eigen grenzen en activiteiten niet gaat forceren.

Indien je moeite hebt met het bepalen van je grenzen of niet goed weet hoe u uw belasting het beste kan opbouwen na een operatie kunt je contact opnemen met een fysiotherapeut bij ICL Fysio. Samen met je therapeut zult je toewerken aan het beste herstel na de operatie.

Wat is het voordeel van fysiek voorbereiden op een operatie?

  • Verminderde kans op complicaties tijdens de operatie 
  • Verminderde kans op complicaties na de operatie (tot 70%). 
  • Korter verblijf in het ziekenhuis. 
  • Sneller herstel na de operatie 

Wat zijn de belangrijkste oorzaken voor functieverlies bij patiënten vóór een operatie?

Een van de belangrijkste oorzaken voor het functieverlies is dat patiënten, veelal zonder een medische noodzaak, vóór de ziekenhuisopname inactiever worden. Daarbij komt dat tijdens een verblijf in het ziekenhuis 80% van de tijd de patiënt in bed ligt. Dit heeft tot gevolg dat de fysieke inactiviteit zorgt voor verlies van functies van de skeletspieren, namelijk kracht, uithoudingsvemrogen en neuromusculaire aansturing. De fysiologische stress bij een operatie is daarnaast ook een belangrijke oorzaak van dit functieverlies.  

Ik sta op een wachtlijst voor een operatie, is het verstandig om te gaan werken aan mijn fysieke belastbaarheid?

De wachttijd tot je operatie kun je gebruiken voor het werken aan je conditie. Eerder opereren heeft geen extra voordelen, bijvoorbeeld op je genezing. Een goede voorbereiding door je conditie goed te houden, heeft wél een grote positieve invloed op het herstel na de operatie.

 

Is het belangrijk om mijn voeding ook aan te passen als voorbereiding op een operatie?

Belangrijk voor spieropbouw is om beweging en goede voeding met elkaar te combineren. Beweging en voeding versterken elkaars werking. Bij training worden je spieren geprikkeld om op te bouwen en de voeding levert bouwstoffen voor de spiergroei. Met getrainde spieren heb je meer spierkracht en daarmee ben je fitter. Het antwoord is dus JA! De voedingsdeskundige van ICL Arbeid kan je voedingsadvies geven voor je operatie. Heb je hier interesse in? Neem dan contact met ons op via 043-347 35 55 of per mail via info@iclfysio.nl.

Wordt fysiotherapie als voorbereiding op een operatie vergoed door de zorgverzekeraar?

Fysiotherapie voor de operatie wordt vaak vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Fysiotherapie na de operatie wordt in de meeste gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen worden betaald vanuit de aanvullende verzekering of zijn (deels) voor eigen rekening (indien je geen aanvullende verzekering heeft of minder dan 20 behandelingen in het pakket heeft) de overige kosten komen uit de basisverzekering. Voor een vergoeding vanuit de basisverzekering is een verwijsbrief van de huisarts of specialist nodig. Voor meer informatie met betrekking tot de vergoedingen kunt je contact opnemen met je fysiotherapeut of de zorgverzekeraar.

Heb ik een verwijzing nodig?

Nee, je hebt geen verwijzing nodig. 

Heb jij nog vragen of wil je aanvullende informatie? Wil je een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 043-347 35 55 of stuur een email naar info@iclfysio.nl.