Manuele therapie

Manuele therapie is een vorm van fysiotherapie gericht op het verhelpen van bewegingsstoornissen van gewrichten. Hierbij worden manuele technieken toegepast om gewrichten meer ruimte te geven en weer soepel te laten bewegen. Hierdoor kunnen pijnklachten afnemen en gaat bewegen weer makkelijker. Naast de manuele technieken zal de manueel therapeut u ook adviezen, oefentherapie en instructies geven om zo snel mogelijk verbetering van uw klachten te realiseren.

 

Wanneer manuele therapie i.p.v. reguliere fysiotherapie?

Manuele Therapie is met name geschikt voor het behandelen van klachten die naast pijn, beperkingen opleveren ten aanzien van je bewegingsmogelijkheden. Het effect van manuele therapie merk je normaal gesproken direct; je houding en de functie van je gewrichten voelen duidelijk beter aan en bewegen gaat je makkelijker af.

Met welke klachten kun je terecht bij een manuele fysiotherapeut?

Je kunt met veel lichamelijke klachten naar een manuele fysiotherapeut. Maar met name bij onderstaande klachten kun je  beter naar een manuele fysiotherapeut dan een reguliere fysiotherapeut:

  • Wanneer je hoofd- en nekpijn hebt die gepaard gaat met een beperking van de bewegingsmogelijkheden van de wervelkolom
  • Bij nek- en schouderklachten waarbij je uitstraling hebt tot in de armen
  • Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
  • Je hebt lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
  • Bij bepaalde vormen van duizeligheid waar je last van krijgt wanneer je je nek beweegt
  • Kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten

Kan de manueel therapeut contact hebben met mijn specialist, huisarts of orthopeed?

Indien nodig en gewenst kan de manueel therapeut contact opnemen met je behandelend arts. Samen kunnen ze overleg plegen over de beste behandelwijze voor je klacht teneinde het beste resultaat. 

Welke behandeltechnieken gebruikt een manueel therapeut?

De manueel therapeut maakt vooral gebruik van mobilisaties en manipulaties. Een mobilisatie wordt ingezet om een gewricht beter te laten bewegen. Pijnvermindering is hierbij het doel. Een manipulatie is een mobilisatie van een gewricht. De techniek die hiervoor gebruikt wordt gaat met een gedoseerde snelheid en een korte impuls.  Hierbij kan een krakend geluid worden veroorzaakt, daarom noemt men dit vaak ‘kraken’.

Heb ik een verwijzing nodig voor manuele therapie?

Voor manuele therapie heb je geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. 

Wordt manuele therapie vergoed?

De manuele therapie wordt vergoed door de zorgverzekeraar mits je aanvullend bent verzekerd voor fysiotherapie. Fysiotherapeutische behandelingen die vanuit aanvullende verzekering worden vergoed, vallen niet onder het verplichte Eigen Risico! Sinds 2008 is er een verplicht Eigen Risico in de basisverzekering ingevoerd voor iedereen die 18 jaar of ouder is. Het verplichte eigen risico bedraagt voor dit jaar (2023) €385.
Boven op dit verplicht eigen risico kunt u (tegen betaling van een lagere nominale premie) kiezen voor een aanvullend eigen risico. Alleen mensen die dit hebben gekozen bij het afsluiten van een zorgverzekering moeten dit vrijwillige Eigen Risico betalen zodra ze zorgkosten declareren.

Ben je niet verzekerd, dan gelden onze tarieven voor manuele therapie. We behandelen per 30 minuten en brengen dit zodanig ook in rekening.  

De fysiotherapeut die jou kan behandelen bij manuele klachten is onze collega Tom 

 

Neem contact met ons op voor het plannen van een afspraak of voor meer informatie via 043-347 35 55 of mail ons via info@iclfysio.nl.