• slide

Oedeemtherapie

Ellen300.pngOedeemtherapie, wat houdt het in? 

Het menselijke lichaam bestaat voor een groot deel uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, de bloedbanen, lymfebanen en hersenbanen.

Het lymfestelsel kun je vergelijken met het stelsel voor de bloedsomloop. In tegenstelling tot de bloedcirculatie is het lymfestelsel alleen een afvoerend en open systeem voor lichaamsvloeistoffen oftewel lymfe. Het lymfestelsel (lymfebanen en knopen) zorgt voor deze voedende, zuiverende en drainerende werking. Lymfedrainage is dus een normale natuurlijke functie van ons lichaam. Deze functie kan echter verstoord worden als gevolg van een ongeval, ziekte of stress, met lymfe-oedeem tot gevolg. Lymfe-oedeem kan ongemakken en pijn veroorzaken en kan zowel voor zichtbare klachten als onzichtbare klachten zorgen. 

Wanneer ga je naar de oedeemtherapeut?

Bij oedeem is sprake van een zwelling. Heb je last van een zwaar of vermoeid gevoel in arm of been, of een gevoel van spanning rondom pols, vingers, enkels, elleboog of knieën? Dat kan het gevolg zijn van lymfoedeem en is het raadzaam om naar een oedeemtherapeut te gaan. Lymfoedeem gaat vaak gepaard met pijn en ongemakken. 

Wat kan de oedeemtherapeut voor jou betekenen?

De oedeemfysiotherapeut richt zich op het behandelen van patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem kan veroorzaakt worden door verschillende oorzaken en komt onder andere voor bij mensen met (borst)kanker, mensen die een operatie hebben ondergaan of mensen met littekens. Lymfoedeem kan ook ontstaan als gevolg van bestraling, chemotherapie, een operatieve ingreep of een ongeval.

Met verschillende technieken zoals manuele lymfdrainage, oedeem- en fibrosegrepen, ambulante compressietherapie of lymftaping zorgt de fysiotherapeut ervoor dat het vocht wordt afgevoerd. Door de vochtafvoer neemt de pijn en oedeem af en kan een wond sneller genezen. Na stimulering van de vochtafvoer kan zwachtelen van de behandelde ledematen volgen en kan eventueel een therapeutische elastische kous aangemeten worden. De kous zorgt voor behoud van het verkregen resultaat.

Manuele lymfredrainage 

In 1932 ontwikkelde dr. Emil Vodder, een Deense bioloog, samen met zijn echtgenote, een voor die tijd revolutionaire therapie. Het bijzondere aan de therapie van dr. Vodder is, dat die niet alleen gericht is op eem drainerende werking van het lymfestelsel, maar vooral op de voedende en zuiverende werking van al het lichaamsvocht. Het is een holistische behandeling waarbij de mens in zijn geheel telt. 

De manuele lymfedrainage is een zachte massagevorm, toepasbaar op het hele lichaam. De manuele lymfedrainage volgens de Vodder methode heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnaties op te heffen, de weerstand te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren. De waterhuishouding wordt direct beinvloed door de stimulatie van het lymfesysteem en indirect door het dempen van het verhoogde stressniveau. 

Welke klachten kan de ICL Fysio oedeemtherapeut behandelen?

 • Zichtbare zwellingen en onzichtbare zwellingen
 • Lymfoedeem (bv. na oncologische ingrepen bij of ter voorkoming van een dikke arm na een borstamputatie of dikke benen na een baarmoeder- of prostaatoperatie)
 • Oedeem na een trauma (bv. bij verzwikte/verstuikte enkel, fractuur, bloeduitstortingen bv bij bloedstollingsziekten)
 • Spierpijnen en spierletsels (bv. ontstekingsreacties van pezen of bij kneuzingen)
 • Dystrofie (complex regionaal pijnsyndroom oftewel Sudeck syndroom)
 • Oedeem aan benen, armen, buik, of gezicht (bv. door zwangerschap)
 • Auto-immuunziekten( bv. reumatische klachten, fybromialgie, multiple sclerose (MS), ziekte van Crohn, syndroom van Guillan-Barre)
 • Gewrichtsklachten (bv. artrose, ruptuur van ligamenten (verzwikte/verstuikte gewrichten), na kijkoperaties)
 • Klachten van het zenuwstelsel (bv. gezichtsverlamming, migraine, trigeminusneuralgie)
 • Stressgerelateerde klachten (bv. slapeloosheid, hoofdpijn, concentratieverlies, verstoring van de darmfunctie zoals constipatie of chronische diarree, verteringsproblemen en maagklachten)
 • Keel-, neus- en ooraandoeningen (bv. sinusklachten, oorsuizen, kaakproblematieken, ontstekingen aan weefsel rondom tanden, ziekte van Meniere)
 • Huidproblemen (bv. chronisch eczeem, acne, littekens, fibroses, gevolgen van wondroos en/of netelroos)
 • Ademhalingsproblemen (hyperventilatie, chronische bronchitis, longemfyseem, astma)

Vergoedingen en verwijzingen 

Voor oedeemfysiotherapie heeft u geen verwijzing van uw huisarts of specialist nodig. Twijfelt u of u een verwijzing nodig heeft? Wij adviseren u graag.  

Mocht u na het lezen van de bovenstaande informatie nog vragen hebben of wilt u een afspraak inplannen met een van onze fysiotherapeuten? Neem contact met ons op via 043-3473555 of stuur een e-mail naar info@iclfysio.nl.