• slide

Fysiotherapie

Wat is fysiotherapie?

De fysiotherapeut werkt samen met jou aan je herstel. Het lichaam Tommie.pngbestaat uit spieren, gewrichten en botten die ons helpen te bewegen en actief te zijn. Klachten en pijn kunnen hierbij roet in het eten gooien. Je bent niet meer in staat om te bewegen zoals je wilt of hebt hierbij pijn. Onze fysiotherapeuten kunnen bij accute of langdurige klachten de uitkomst bieden. Zij kunnen helpen bij het behandelen van de klachten om deze te verminderen of te verhelpen, maar ook bij het voorkomen van klachten. 
 

Wanneer ga je naar de fysiotherapeut?

Je kunt altijd met klachten naar een fysiotherapeut gaan. De fysiotherapeut onderzoekt de patiënt en zal advies geven ten aanzien van een behandeling. Zijn de klachten van dien aard dat de fysiotherapeut denkt dat een bezoek aan de huisarts of specialist benodigd is, dan zal de fysiotherapeut dit adviseren.
 

Welke klachten kunnen wij behandelen? 

Overbelastingsklachten 

Klachten die ontstaan door repeterende bewegingen, houdingen en belasting noemen we overbelastingsklachten. Een aantal voorbeelden hiervan zijn een tennisarm, jumpersknee, pols- en onderarmklachten of nek- en schouderklachten. Onze fysiotherapeuten kunnen klachten aan het algehele lichaam behandelen: nekklachten, schouderklachten, rugklachten, bekkenklachten, armklachten, beenklachten, knieklachten, enkelklachten etcetera. 

Chronische klachten

Klachten die langer dan 3 maanden aanhouden kan men als chronische klachten zien. Dit zegt niet persé iets over de intensiteit of continuïteit van de klacht. Onder chronische klachten kunnen uiteenlopende klachten vallen zoals bijvoorbeeld artrose, reuma, botontkalking, hernia, COPD, diabetes, cardiovasculaire ziekten, fybromialgie en discopathie. Niet alle chronische klachten worden ook als zodanig beschouwd door de overheid, waardoor behandeling van deze klachten niet altijd vergoed worden vanuit de basisverzekering. Wilt u meer weten over de door de overheid opgestelde lijst? Kijk dan hier. Om zeker te weten dat je in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit je basisverzekering, raden wij het altijd aan om contact op te nemen met je zorgverzekeraar. 

Sportblessures of letsels

Sportblessures kunnen zeer uiteen lopen qua aard. Denk hierbij aan een gescheurde enkelband tot een verstuikte pols. De fysiotherapeut helpt bij het herstel hiervan en houdt het herstelproces in de gaten en helpt de sporter zo snel mogelijk weer te hervatten. 

Neurologische klachten

Bij ICL Fysio kunnen wij patiënten met neurologische klachten helpen om in verschillende stadia zo lang en goed mogelijk de bewegingsfuncties te behouden. Dit zijn patiënten die bijvoorbeeld parkinson of MS hebben. Wij kunnen ook hulp bieden aan mensen die neurologische revalidatietherapie nodig hebben. Wanneer een patiënt bijvoorbeeld een CVA heeft gehad en vervolgens begeleidt moet worden, dan zullen wij met met een maatwerkbehandeling ervoor zorgen dat de patiënt zo goed mogelijk in eigen kunnen hersteld. 

Ter herstel na een operatie

De fysiotherapeut speelt een zeer belangrijke rol bij postoperatieve klachten. De ICL Fysio fysiotherapeuten helpen patiënten met de revalidatie van bijvoorbeeld een nieuwe knie of heup. Ook na cardiovasculaire operaties kan ICL Fysio hulp bieden tijdens het revalidatieproces. De patiënt kan onder toezicht werken aan spierkracht, houding en functioneel bewegen onder het toeziend oog van de fysiotherapeut. Door de uitgebreide trainingsfaciliteiten kan de patiënt in een vertrouwde en gecontroleerde omgeving werken aan het herstel van het zelfvertrouwen en de belastbaarheid. 

Voor het verbeteren van uw conditie voor een operatie

Ook voorafgaand aan een operatie is het belangrijk zijn om ervoor te zorgen dat je conditie op peil wordt gebracht om ervoor te zorgen dat je na de operatie sneller hersteld. Bij ICL Fysio werken bij met een persoonlijk trainings- en behandelprogramma aan je belastbaarheid en je conditie. Samen zorgen we ervoor dat je zo goed mogelijk de operatie in gaat. 
 

Fysio.pngVerloop behandeling

De eerste afspraak bij ICL Fysio bestaat uit een screening, intake en onderzoekt de fysiotherapeut de aard, ernst en mate van beïnvloedbaarheid van uw klacht. Aan de hand van dit onderzoek stelt de fysiotherapeut samen met u een behandelplan op waarin persoonlijke doelen en wensen worden meegenomen. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de mate van uw klachten. Wij zullen u gedurende het behandeltraject hierover informeren. 

Wat is verstandig om te vertellen aan de ICL Fysio fysiotherapeuten?

Alle informatie die kan bijdragen aan je behandeling is voor ons goed om te weten. Denk hierbij aan eerdere behandelingen, medicatiegebruik etcetera. Heb je een klacht waarmee rekening mee moet worden gehouden tijdens de behandeling? Laat ons dit weten. 

Hoelang je last hebt, waar de pijn zit, de frequentie van de pijn, welke bewegingen je niet meer kan of pijn doen, wat je doelen zijn, spanningen in je werk- of privésitiatie zijn allemaal zaken die belangrijk zijn om te weten tijdens je behandeling. Samen kunnen wij ervoor zorgen dat je klacht verminderd of verholpen wordt. 

Vergoedingen en verwijzingen 

Voor reguliere fysiotherapie heeft u geen verwijzing van uw huisarts of specialist nodig. Wilt u aan huis worden behandeld of heeft u een chronische aandoening, dan is een verwijzing wel nodig. De verwijzing is nodig omdat een aantal chronische aandoeningen vanuit de basisverzekering vergoed worden vanaf de 21ste behandeling. De lijst met chronische aandoeningen is door de overheid opgesteld. Twijfelt u of u een verwijzing nodig heeft? Wij adviseren u graag.  

Mocht u na het lezen van de bovenstaande informatie nog vragen hebben of wilt u een afspraak inplannen met een van onze fysiotherapeuten? Neem contact met ons op via 043-3473555 of stuur een e-mail naar info@iclfysio.nl.