• slide

Bekkenfysiotherapie

Ellen 3 bekkenfysio gespiegeld.jpgWat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie is een specialisme binnen de fysiotherapie dat zich richt op het voorkomen en behandelen van klachten in en rond het bekkengebied bij vrouwen en mannen.

De bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van klachten aan het bekken, de lage rug, de buik en de bekkenbodem.

Wanneer bekkenfysiotherapie?

Bekkenklachten kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. Denk hierbij aan een zwangerschap, bevalling, de overgang, na een of meerdere operaties in het bekkenbodemgebied of na een val op het bekken. Medicijngebruik, ziekten, psychische factoren zoals het hebben van verdriet of het onderdrukken van emoties, maar ook een drukke leefstijl kunnen bijdragen aan het probleem. De oorzaak hoeft echter niet altijd duidelijk aanwijsbaar te zijn. 

Wat kan de bekkenfysiotherapeut voor u bary bekken.pngbetekenen?  

De bekkenfysiotherapeut leert je de bekkenbodemspieren op een correcte wijze aan te spannen, te trainen, ontspannen en het gevoel dat hierbij hoort te herkennen.

Bary Berghmans: "ICL Fysio onderscheidt zich van andere fysiotherapiepraktijken doordat wij ons richten op het functioneel trainen".

Hiermee wordt bedoeld dat wij middels de trainingen toe gaan werken naar het dagelijkse functioneren zonder beperkingen. Speelde je bijvoorbeeld vroeger met plezier tennis maar doe je dat niet meer vanwege ongewild verlies van urine of ontlasting? Dan gaan wij samen in een gecontroleerde omgeving trainen om dit opnieuw ‘droog’ te kunnen doen. 

Welke klachten kan de ICL Fysio bekkenfysiotherapeut behandelen?

 • Bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling 
 • Educatie om de bekkenbodemspieren aan te spannen of te ontspannen als voorbereiding op de bevalling 
 • Controle van bekkenbodem na de zwangerschap  
 • Pijn in het bekken, de onderbuik, onderrug, rond de anus en/of geslachtsdelen 
 • Ongewild verlies van urine en/of ontlasting (stressincontinentie) 
 • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen of ontlasten (urge-incontinentie) 
 • Plasklachten, waaronder niet goed kunnen uitplassen 
 • Problemen met ontlasten (obstipatie of ongewild verlies) 
 • Klachten ten gevolge van verzakking (blaas, baarmoeder en/of darmen) 
 • Prostaatklachten 
 • Stuitklachten
 • Seksuele klachten (bv. pijn bij gemeenschap, erectiestoornissen etc.) 
 • Bij het veelvuldig hebben van blaasontstekingen 

Ellen draadloze biofeedback.pngVerloop bekkenfysiotherapiebehandeling

De bekkenfysiotherapeut bij ICL Fysio kan verschillende trainingen inzetten om uw doel te bereiken. Draadloze biofeedback of het gebruik van een Nintendo Wii behoort hier ook toe. Met de draadloze biofeedback kan de bekkenfysiotherapeut de patiënt op een beeldscherm tonen of de bekkenbodemspieren op de correcte wijze aangespannen worden. Indien dit zo is kan ook de intensiteit van de aanspanning op het beeldscherm worden weergegeven. Dit maakt het voor de patiënt inzichtelijk en duidelijk. Wanneer de patiënt dit goed onder de knie heeft kan er in de trainingszaal van een van de ICL Fysio locaties functioneel getraind worden. Dit om ervoor te zorgen dat de patiënt zelfverzekerd het dagelijkse leven aan kan zonder angst om urine of ontlasting te verliezen. 

Wat kunt u van onze bekkenfysiotherapeuten verwachten? 

 • Een gepersonaliseerde aanpak
 • Advies ten aanzien van houding en beweging 
 • Advies met betrekking tot drinken en eten
 • Toiletadviezen
 • Ontspanningsoefeningen 
 • Oefentherapie 
 • Huiswerkopdrachten met oefeningen om de bekkenbodemspieren te trainen 

Vergoedingen en verwijzingen 

Bekkenfysiotherapie wordt meestal vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Dit is echter afhankelijk van de zorgverzekering die u afgesloten heeft. In uw polis kunt u controleren welke vergoeding u krijgt of u kunt dit navragen bij uw zorgverzekeraar. U heeft voor de bekkenfysiotherapie bij ICL Fysio niet altijd een verwijzing nodig. Heeft u deze niet en is deze toch nodig, dan zullen wij u vragen deze aan te vragen.  

Voor de diagnose urine-incontinentie kunnen er 9 behandelingen vanuit de basisverzekering worden vergoed. Hiervoor heeft u een verwijzing nodig. 

Zowel vrouwelijke als een mannelijke bekkenfysiotherapeut bij ICL Fysio

Bij ICL Fysio werken meerdere bekkenfysiotherapeuten, zowel vrouwen als een man. Indien u zich prettiger voelt om specifiek door een van beiden behandeld te worden, kunt u dit aangeven tijdens het plannen van uw eerste afspraak. Voel u vrij om dit te aan te geven, wij zorgen ervoor dat u op de gewenste manier geholpen kunt worden.  

Mocht u na het lezen van de bovenstaande informatie nog vragen hebben of wilt u een afspraak inplannen met een van onze bekkenfysiotherapeuten? Neem contact met ons op via 043-3473555 of via info@iclfysio.nl.  

Wetenschap en de fysiotherapeutische praktijk

Fysiotherapeutische zorg is constant in ontwikkeling. Een belangrijke bijdrage voor deze ontwikkelingen zijn wetenschappelijke onderzoeken. Bary Berghmans, eigenaar van ICL Fysio, houdt zich dagelijks bezig met de wetenschappelijke onderbouwing van de behandeling van bekkenproblematiek. Maar ook hoe de resultaten van de deze onderzoeken kunnen worden toegepast in de praktijk. Als onderdeel hiervan heeft Bary Berghmans een artikel geschreven over de richtlijnen voor onderzoek bij vrouwen met urine-incontinentie. Geïntresseerd in dit artikel? U vindt hem hieronder. 

Artikel richtlijn onderzoek bij vrouwen met urine-incontinentie

 

Folder bekkenfysiotherapie