Neurologie en revalidatie: het leven na zenuwstelsel letsel

Neurologie richt zich op het centrale zenuwstelsel: de hersenen en het ruggenmerg. Verschillende aandoeningen kunnen letsel aan dit complexe systeem veroorzaken, zoals Multiple Sclerose (MS), Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS), de ziekte van Parkinson en cerebrovasculaire accidenten (CVA’s), waaronder hersenbloedingen en herseninfarcten. Deze aandoeningen kunnen diverse gevolgen hebben, zoals problemen in de aansturing van spieren, verlies van gevoel in lichaamsdelen en cognitieve stoornissen. Gelukkig biedt revalidatie kansen om het functioneren te behouden of te verbeteren.

Het leven thuis na neurologisch letsel

Veel mensen met een hersenbeschadiging of andere neurologische aandoening keren na een ziekenhuisopname of revalidatie terug naar huis. Hier begint de uitdaging om het oorspronkelijke leven weer op te pakken met het huidige niveau van functioneren. Thuis functioneren kan nieuwe problemen met zich meebrengen die tijdens de revalidatie in een instelling niet aan bod zijn gekomen.

 

De rol van de gespecialiseerde fysiotherapeut

Gespecialiseerde fysiotherapeuten kunnen waardevolle ondersteuning bieden bij deze overgang. Er zijn steeds meer argumenten om een deel van de revalidatie in de thuissituatie voort te zetten. Dit heeft verschillende voordelen:

  1. Aanpassing aan de eigen omgeving: revalidatie in de thuissituatie stelt de patiënt in staat om te oefenen en te functioneren in de eigen leefomgeving. Dit is vaak realistischer en praktischer dan de gecontroleerde omgeving van een revalidatiecentrum.

  2. Persoonlijke begeleiding: samen met de patiënt wordt gekeken waar problemen in het functioneren worden ervaren. Op basis hiervan wordt een behandelplan opgesteld om hieraan te werken.

  3. Herwinnen van functies en compensatie strategieën: het doel van de therapie is om de patiënt zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren. Waar mogelijk wordt gewerkt aan het herwinnen van functies. Als dit niet mogelijk is, worden compensatiestrategieën aangeleerd.

  4. Zelfstandigheid en kwaliteit van leven: door het verbeteren van het functioneren en het aanleren van strategieën om met beperkingen om te gaan, wordt de zelfstandigheid en de kwaliteit van leven van de patiënt vergroot.

 

"Het leven na neurologisch letsel kan uitdagend zijn, maar met de juiste ondersteuning en revalidatie kunnen patiënten hun niveau van functioneren behouden of verbeteren. Fysiotherapeuten spelen een cruciale rol in dit proces"

 

De revalidatie behandeling

Een revalidatiebehandeling kan bestaan uit verschillende vormen van therapie of een combinatie van deze, zoals:

  • Motorische training: Oefeningen om de spierkracht, coördinatie en mobiliteit te verbeteren.
  • Functionele training: Gericht op dagelijkse activiteiten zoals lopen, opstaan uit een stoel en zelfverzorging.
  • Cognitieve training: Bij problemen in cognitieve processen wordt gewerkt aan het verbeteren van bijvoorbeeld geheugen en concentratie.
  • Advies en educatie: De patiënt en zijn omgeving worden geïnformeerd over de aandoening en hoe ermee om te gaan.

 

Heb je nog vragen, wil je graag aanvullende informatie of een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op via het telefoonnummer 043-3473555 of stuur een email naar info@iclfysio.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.